Politikernes rolle i samfundet

Det er klart, at når det kommer til folketingsvalg-og demokratiske processer generelt, her i landet, s er et af de spørgsmål der altid dukker op i folks hoved; hvorfor skal vi egentlig vælge de hersens politikere, og hvad skal de egentlig gøre godt for? Jeg vil komme med mit beskedne bud på, hvorfor I skal vælge politikere, og hvad de af os, der er så heldige at blive valgt, skal gøre godt for.

Hvorfor?

Hvorfor er i og for sig meget enkelt; vi lever i et repræsentativt demokrati, hvor der mindst hver 4. år skal vælges 179 repræsentanter, som skal repræsentere danskerne og styre landet. At de så (desværre) ikke er et repræsentativt udtryk for, hvilke slags mennesker danskerne er, hvilke uddannelser de har, og nogle gange heller ikke hvilke holdninger de har, er jo uheldigt. Men efter min overbevisning er der kun en måde man kan ændre dette på: Deltagelse. Derfor skal man sætte sit kryds (husk at det er dig selv der skal gøre dette, ikke din mor, din far, din gode ven eller den person du nu måtte kende, der stiller op. Stem efter dine overbevisninger, ikke efter hvad andre siger til dig du skal mene!).

Hvad skal de så lave?

Igen er svaret teoretisk set meget simpelt; de skal styre landet på jeres vegne. Læg mærke til, at jeg skrive på jeres vegne, for det er det, de gør. De styrer ikke, fordi de er guds gave til det politiske system, men fordi I syntes, de har nogle fornuftige holdninger. Hvis I ikke syntes om de holdninger, de udtrykker, så er det jeres ret at fratage dem deres magt igen. Praktisk set er spørgsmålet selvfølgelig et helt andet, for hvor meget bestemmer politikerne egentlig i dag? Ofte ser vi desværre, at svaret på dette er: Meget lidt. Da det oftere og oftere sker, at politikere tvinges til at tage stilling til mange vidt forskellige sager, bliver de mere og mere afhængige af de embedsmænd (der i øvrigt ikke skal klandres for deres arbejdsindsats, kun for den magt politikerne giver dem), som laver deres analyser for dem, og som ofte ikke kender til de mennesker de sidder og regner på. Ideelt set ville politikernes opgave være at formidle nye love og vedtægter, som befolkningen så skulle tage stilling til. Derfor er det også vigtigt, at politikere ikke går hovedløst ind i enkeltsager med klare populistiske formål, men i stedet holder fokus på det store billede. Så mit bud på, hvad politikerne skal lave i det her samfund er følgende: Tjene folket, for at lave det bedst mulige samfund på deres vegne.