Pressemeddelelse om påtænkte besparelser

Pressemeddelelse fra Enhedslisten vedr. besparelser i Vordingborg Kommune

I Enhedslisten Vordingborg er vi glade for, at der ikke sker en sammenlægning af skoledistrikerne for Svend Gønge Skolen og Præstø Skole. Det havde givet et dårligere børne- og familieliv for de berørte børn.

Det er positivt, at der er opnået flertal for at undlade at spare 1/3 af 20 mill. kr., som der oprindeligt var aftalt.

Men det er stadig aftalt at spare 2/3 – 13,25 mill. kr. i 2024 og de besparelser kommer til at gøre ondt. Det kommer til at gøre endnu mere ondt de i kommende år, når besparelserne skal op på 27 mill. kr. i 2027. Oprindeligt var aftalt 20 mill. kr. i år og 25 mill. kr. de efterfølgende år.

Vi mener at besparelserne helt skal tages af bordet. Vordingborg Kommune havde i 2023 et overskud på driften på godt 200 mill. kr. Kommunalbestyrelsen har vedtaget, at der skal være 145 mill. i overskud på driften hvert år til hurtigere afbetaling af langsigtet gæld, fornyelser, ekstra vedligeholdelsesudgifter eller overraskende merudgifter.

Alle 20 mill. kunne altså snildt være indeholdt i overskuddet på driften. Der er endda plads til at undgå så hårde besparelser i de kommende år.

Det har været noget af en proces. Det er meget positivt, at så mange har skrevet høringssvar. Det er dejligt at se, at så mange er engagerede i vores liv i kommunen.

Men samtidigt har det også været en meget negativ proces. Selv om det var klart, at det ”kun” var en fjerdedel af katalogets forslag, det var besluttet at spare, så var det jo deprimerende at læse kataloget.

Følelsen af, at Vordingborg er en fattig kommune, hvor der ikke er plads til menneskelighed og glæde, har bredt sig. På Facebook bliver tilflyttere advaret mod at flytte hertil og flere overvejer at flytte herfra. Det er ikke godt. Det vil jo også give et yderligere fald i indtægter for kommunen. Skolelukningerne har allerede fået flere til at flytte.

Med de yderligere besparelser, der venter de kommende år, bliver man bekymret for, om den skole ens børn går i nu også kan fortsætte, om der er hjælp til rengøring, når den tid komme osv. Ender det med at hele kataloget alligevel bliver gennemført over tid?

Administrationen lægger op til at der de i budgetterne for de kommende år spares ud fra råderumskataloget. Det er altså slet ikke slut endnu.

Der er allerede besluttet besparelser på forebyggelse: 1,5 års besøg af sundhedsplejerske, rådgivning af skolebørn, rehabilitering, brug af haller osv.

Forældrebetalingen for SFO skal stige. Der skal spares på bibliotekerne.  Forældre til anbragte børn skal i højere grad betale for børnenes anbringelse.

Ældreområdet skal stå for næsten halvdelen af besparelsen – 12 mill. fra 2026. Når nogle i forvejen kun kan få rengøring i 22 min hver 4. uge, er det svært at se, at en så stor besparelse ikke også kommer til at gå ud over plejen – med de sundhedsproblemer, ubehag og smerter, som det kommer til at give.