Økonomisk lighed og personlig frihed

Jeg har forskellige steder i løbet af valgkampen sagt eller skrevet dette udtryk flere gange: Økonomisk lighed og personlig frihed. Men hvad mener jeg egentlig med dette? Mange mener, at de to ting står i stærk kontrast til hinanden, og jeg tvivler på, at mange af mine partifæller ville vælge lige dette som deres slogan. Personligt kunne jeg ikke komme med en bedre formulering, og jeg vil i denne tekst forsøge at forklare, hvorfor jeg syntes, at det er her, vi finder fremtiden for vores samfund.

Økonomisk lighed

Der er store skel i vores samfund, og det gælder specielt økonomisk. Det er et faktum, man ikke kan bestride. Både, når man ser på globalt plan, og ud fra et nationalt perspektiv, her i Danmark. Uligheden er for stor, og den bliver ved med at vokse. Dette skyldes i høj grad den økonomiske ulighed, der er i samfundet. Vi ser de rigeste bliver rigere og de fattigste blive fattigere. Det er ikke sådan, vi sikrer et fremtidig samfund, hvor flest muligt har det bedst muligt. Det er den slags samfund, der skaber social uro, og som ikke kommer til at bestå mange år ud i fremtiden. Derfor må det være vores mål at sikre den økonomiske lighed. For alles bedste. Mange af dem, der har mest, vil højst sandsynligt se det her som en direkte ulovlig handling udøvet mod deres personlige frihed. Men er det en fratagelse af den personlige frihed at “fratage” dem noget de aldrig fysisk har haft, eller som de aldrig ville have kunnet, gøre sig fortjent til, havde det ikke været for det store fællesskab, der danner grundlag for vores samfund? Eller at “fratage” dem dele af deres formue, som de aldrig nogensinde kommer til at bruge? Nej, tværtimod, så benytter vi de penge til et godt formål: Til at skabe et bedre udgangspunkt for de dele af vores samfund, der har allermest brug for hjælp. Vi skal væk fra den materialistiske ejerskab-mentalitet, og i stedet fokusere på den mere humane fællesskabs-mentalitet. Vi skal skabe økonomisk lighed, for det er klart den bedste måde at skabe det bedst mulige samfund for flest mulige.

Personlig frihed

Frihed er noget af det, der driver mennesket mest: Friheden til at handle frit efter sine ønsker, og muligheden for at opleve de ting, som man ønsker. Derfor er det den anden halvdel af mit slogan, for hvilken verden ville vi have uden den personlige frihed? Det er svært at svare på, men jeg er helt sikker på, at det ville være en meget sørgelig verden, se bare det gamle Sovjetunionen eller Nazityskland. Nu har jeg tidligere været inde på, at mange ser det som en fratagelse af den personlige frihed, når de bliver bedt om at deltage i fællesskabet økonomisk.

Man kan selvfølgelig ikke sige at nogle menneskers følelser er forkerte, men jeg kan appellere til disse mennesker, som demokratiske socialister altid har gjort. Prøv at tænke på dem, der har det værre end dig, dem der ikke har råd til lige det, de ønsker, dem der ikke selv er skyld i de problemer, de er landet i, men som bare ikke havde den personlige styrke til at frigøre sig fra sit dårlige miljø eller sine dårlige vaner. Fortjener de ikke også friheden, eller er det forbeholdt dem, som er født med den? Personligt kan jeg ikke se, hvordan det at give lidt mere til fællesskabet er en fratagelse af den personlige frihed. Til gengæld ser jeg det positive i, at andre mennesker får noget ud af mit arbejde, og i fremtiden måske vil føle sig inspireret til at hjælpe nogen i stedet for at ignorere dem. Personlig frihed handler ikke om det man mister, men om de muligheder, vi har, og hvis vi bare alle sammen arbejdede lidt mere sammen, og hjalp hinanden lidt mere, ville vores samfund så ikke være et langt bedre sted at være?

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

+ 17 = 21